Партията на Ярослав Качински  Право и справедливост спечели втората си

...
 Партията на Ярослав Качински  Право и справедливост спечели втората си
Коментари Харесай

Управляващите в Полша с рекордна победа. Защо?

 

Партията на Ярослав Качински  Право и правдивост завоюва втората си огромна победа за последните 4 години. Данните от екзитпола на извършените през вчерашния ден парламентарни избори сочат, че ръководещите консерватори най-вероятно ще запазят безспорното си болшинство. Право и правдивост получава 49,3 на 100 от гласовете и 239 места в 460-местната долна камара на Народното събрание. Главната опозиционна мощ – Гражданската коалиция остава с 22,3 на 100 от гласовете, следвана от Съюза на демократичната левица с 10,9 на 100.

Резултатът на PiS идва и с рекордна изборна интензивност от 61,1 на 100, която стойност е най-високата за последните от 1989 година.

Управляващите  си обезпечават още по-голямо болшинство в долната камара на Народното събрание и ще могат да продължат с промените в правосъдната система, медиите и културните институции във втория си четиригодишен мандат, макар че постоянно са подложени на критика от Брюксел.

Полските жители избраха 460 депутати на Сейма (долната камара на парламента) и 100 членове на Сената (горна камара на парламента). Изборите обичайно се смятат за най-важните в Полша, защото долната камара взе участие в съставянето на държавното управление и управлява работата на кабинета.  Резултатите в Полша значат, че министър председателят Матеус Моравецки ще има втори мандат.

Победата на консерваторите е втората след триумфа на Анджей Дуда, който преди 4 години стана президент, шокирайки обществеността с победа над Коморовски, обвързван с партията, която ръководи осем години страната в условия на непоклатимост и благополучие. Тогава анализаторите оповестиха, че идването на власт на Дуда (който беше помощник на починалия в самолетна злополука през 2010 година Лех Качински и е считан за негов политически наследник) значи отварянето на нова политическа страница в най-голямата стопанска система на Източна Европа.

Победата на партията на Качински идва на фона на стопански напредък и геополитически маневри.

Полша остава европейската страна с най-голям стопански растеж. В началото на юли Централната банка увеличи прогнозата си за растежа на Брутният вътрешен продукт през актуалната година от 4,0 на 4,7 %. В същото време инфлацията се чака да спадне до 2,3 на 100 на годишна база. Евростат пък регистрира, че през предходната година Полша е най-големият производител на мед и сребро в Европейски Съюз, заема първо място по въгледобив и е измежду водещите производители на селскостопански артикули.

Резултатите на Полша в бранша на вложения и експорт към този момент също са обещаващи. Компании като “Гугъл ”, “Бош ” или “Хюлет-Пакард ” към този момент работят в област Вроцлав, “Фолксваген ” има огромни индустриални мощности в Познан, “Даймлер ” построява мотори, а в този момент и акумулатори до Варшава.

От началото на прехода приходите и виталният стандарт на поляците са се повишили със 73 %. При това тези данни не се отнасят единствено до богати градове. В провинцията, където живеят две пети от поляците, ръководещите стремително строят доста нови учебни заведения, детски градини и пътища, интернетът е не по-лош от този в градовете. Предишните ръководещи следваха политиката на преразпределение на бюджета в интерес на огромните градове, до момента в който програмата на партията на Качински е обществена политика, ориентирана към преразпределение на ресурса към по-малките градове. Причината е, че главният проблем в Полша остава огромната ножица сред небогати и богати, на фона на европейските дотации за полското селско стопанство, които единствено за интервала 2004-2017 година възлизат на гигантската сума от 28 милиарда евро.

Предизборните обещания на консерваторите бяха доста добре разчетени. Те започнаха с детската надбавка известна като " 500+ ". Ако до неотдавна държавното управление отпускаше тази сума при раждането на второ дете в фамилията, а в този момент се изплаща още след раждането на първо дете. 500 злоти или равностойността на към 115 евро за дете съставляват доста пари за  поляците, които имат междинен месечен приход от под 1000 евро.

Също по този начин държавното управление понижи увеличената преди този момент възрастова граница на пенсиониране още веднъж на 65 години. Наемателите пък, които имат по-ниски приходи, могат да се възползват от държавната стратегия за подкрепяне " Жилище + ". На възрастните хора е обещана 13-та пенсия, а на по-младите - освобождение от налог върху прихода до навършване на 26 години. Повече дотации ще взимат и фермерите, както и компании, инвестиращи в железопътния превоз в провинцията. Така министър председателят Моравецки се надява междинният приход на семействата в Полша през 2030 година да стигне стандарта на ЕС; който през 2014 година бе едвам 69 % от равнището в съюза.

Полша направи и геополитически ходове, които събраха утвърждението на жителите. Само преди месец американският президент Доналд Тръмп одобри полския си сътрудник Анджей Дуда. Двамата подписаха съдействие в региона на защитата, съгласно което ще се разположат още 1000 бойци на Съединени американски щати в Полша.
Тръмп похвали своите прелестни връзки с Полша и съобщи, че скоро ще посети страната. Той също по този начин сподели на Дуда, че чака включването на Полша в програмата на Съединени американски щати за безвизово пътешестване. Само дни преди изборите това факт - Съединени американски щати отстрани визите за поляците.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР